torsdag 26 september 2013

En kycklinggryta med citronsalsiccia och druvor i Oreganosås från himlen


Oreganon är från Sicilien, jag fick en bukett av vår grannfru där som jag tog med mig hem. Den doftar underbart och har en helt annan smak än den torkade här hemma.
Doften av den fyllde vårt kök i går i höstmörkret och i hop med övriga ingredienser så blev det till en enkel och mycket god kycklingrätt.
En viss skillnad på Salsiccian dock mot den vi åt i Italien.
Åh vad jag önskar jag kunde köpa den här i Sverige, men den jag nu fick tag på var inte så dum den heller. Men spelar kanske i en helt annan liga ändå.
Kycklinggrytan doftade underbar i alla fall av citron och oregano.
Får ni inte tag på färsktorkad direkt från Italien så går färsk oregano på kruka utmärkt det med.
Underbar rätt som går fort att laga, perfekt till fredagens middag alltså.



Ingredienser

1 kg kycklingfilé, skuren i mindre bitar
2 citronsalciccia gärna från Sicilien ;)skuren i slantar
4-5 stora färska champinjoner delade på fyra
½ rödlök skuren i mindre bitar
4 dl vindruvor, dela dem på mitten
3 dl grädde
2-3 msk kycklingfond
citronpeppar
örtsalt
saften av en ½ citron
oregano

Bryn kyckling, korv,rödlök och champinjoner.
Häll i grädde,fond och citronsaft och salta och krydda.
Låt koka så såsen blir lite tjockare och ha i den torkade oreganon. Smaka av till valfri styrka
Lägg på slutet i vindruvorna och värm upp ordentligt.




Servera med ris, pasta eller potatis. Här med risoni.
Gudagott!






Trevlig fredag på er! / Lena

måndag 23 september 2013

Soppor soppor och mer mustiga soppor till hösten.


Nu är det sopptider då hösten står för dörren efter denna fantastiskt långa soliga sommar.
Till och med i slutet av september har vi fantastiska dagar med sol och häromdagen på facebook läser jag om bekanta som fortfarande badar i svenska ganska varma sjöar.
Så tuff är inte jag men jag njuter av dessa vackra höstdagar med klar luft och de vackra löven som börjar skifta färg.
Fantastiska skogspromenader som hittills resulterat i noll svamp, men skam den som ger sig.
Jag gillar till och med de där gråa höstregnen som kommer, blöta asfaltsgator, dimma och doften av blöta löv. Hösten är verkligen en av mina favorithögtider, lite mindre kravfylld kanske än sommaren?
Det är helt i sin ordning att kura skymning hemma med en sprakande brasa, ljus och stora koppar med te. Eller ett glas kraftigt rött vin som är lite tyngre än sommarens lätta vita viner.
Maten, mustiga grytor med långkok och soppor som värmer en frusen själ ( eller kropp) efter en promenad från bussen i ett spöregn i för tunna kläder.
Soppor är perfekt mat att göra en stor sats på eller två och frysa in och ta fram och göra fest mitt i veckan.
Den här vackra saffransdoftande fisk och skadjursgryta med aioli kanske inte passar att frysa i och för sig, men den håller någon dag i kylen att ta fram och avnjutas mitt i veckan efter helgens festmåltid. Den tar lite mer tid än bara " att sno ihop" men är mat som är trevlig att laga tillsammans så där på fredagskvällen medan man småpratar om veckan som varit över ett glas vitt vin vid skärbrädan. Barnen pysslar fridfullt och stilla med pärlplattor och leker utan bråk. Ja på film har jag sett det så i alla fall!

En betydligt snabbare men fantastisk god soppa är denna krämiga hummersoppa.
Den går så lätt att laga så man kan ha hur många små söta tjattrande barn som helst omkring sig i köket.



Potatis och rotsakssoppa kanske inte låter så festligt, men det är det.
I en soppa med västerbottenost och bacon ( om man inte vill ha den helt vegetarisk) blir det hur gott som helst för en ganska billig peng dessutom.

En annan höstlig vegetarisk soppa är gjord av dessa ingredienser het butternut squash soppa .
Färgstark, len, nyttig och het på samma tallrik. Perfekt mat om man vill äta vegetariskt också.

Avslutar med min favoritsoppa av alla, jordärtskockssoppa. Även den vegetarisk och gjord av små fula men ack så goda skockor.
På bilden här är den toppad med stekta trattisar och äpplen.
Försvinnande god helt enkelt.





Ha en trevlig måndag och hoppas ni får njuta av lite värmande höstsol.
Själv har jag förmånen att vara ledig denna soliga måndag och ska bege mig ut i skogen med två troll.
De har beställt picknick och skogspromenad och det tycker jag låter som en strålande idé!
/ Lena




fredag 20 september 2013

Torr sockerkaka blir som ny igen


Perfekt efterrätt med sockerkaksrester och har man ingen så går det såklart bra med en nybakad.
I det här huset bakas det sällan och när mina nu stora barn var små kom de klagande hem från skolan:
-Mamma, vet du att det finns en del barn som när de kommer från skolan får nybakade bullar och mjölk jätteofta!
Inte fruktsallad och morotssticks som vi får....
Nåja, man kan inte vara bra på allt och jag är ingen bra bullmamma helt enkelt.
Men i bland bjuder jag på sött och i går var en sån dag.
Leo och Carl är småförkylda och livet så där allmänt jobbigt som bara ett par söta små femåringar kan ha det.

Ganska enkla ingredienser och ja det är en köpt bit sockerkaka ni ser där i bild.
Jag fick liksom för mig i affären att sno ihop detta så jag köpte helt enkelt en bit sockerkaka.
resten av ingredienserna ser ni själva.

Ingredienser
Jordgubbar
Persikor
Aprikoser på burk för spaden skull
Lite vaniljglass och kesella vanilj
När jag tidigare gjort denna som mer vuxenefterätt tog jag en matsked mörk rom i och någon gång har jag använt likör av något slag.
Små bitar av maräng i är också gott eller små mandelbiskvier.
Man varvar sen bara de små bitarna frukt med smulad sockerkaka och har över lite vätska; juice i detta fall, rom i andra fall.
Toppar med kesella, glass eller vispad grädde.
Plättlätt men barnen älskar det.
Och varför krångla till det.

Trevlig fredag / Lena

lördag 14 september 2013

Krämig risotto med KarlJohan och färskriven parmesan och en stekt zucchiniröra med vitlök och kapris


Ett till vegetariskt inlägg som mannen och jag älskade men de små dissade helt och ville ha kokt korv i stället! Nåja de äter nästan all mat så jag gav mig ganska snart där.
Men för er som älskar risotto som jag, varsågoda. Med stekt Karl Johansvamp, färsk parmesan, vitt vin, vitlök, grönsaksfond och hemligheten att röra ofta och med mycket kärlek ( och en tjockbottnad kastrull) kan den inte bli annat än gudomligt god.

Ingredienser

5dl avorioris
3 dl stekt Karl Johans svamp
8 dl vatten
3 dl vitt vin
1 gul lök
1 vitlök
3 dl riven parmesan
5 msk grönsaksfond
salt och svartpeppar
olivolja

Stek finhackad lök och vitlök i oljan så att den precis blir genomskinlig, inte stekt.
Tillsätt riset och stek hastigt på hög värme.
Tillsätt vatten och font som är uppvärmt och riktigt hett. Lite i taget och rör hela tiden.
Tillsätt vinet och fonden.
Rör ofta och med kärlek och dra ner värmen.
Ca 25 minuter så att den har lite tuggmotstånd samtidigt som den är krämig, använd gärna en tjockbottnad kastrull som inte bränns så lätt.
Stek svampen och ha ner i risotton.
Rör sedan ner den rivna parmesanen men spar lite för dekoration.
Rör om och servera alldeles nykokt.


Till denna risotto stekte jag hackad zucchini i olivolja, med lite pressad vitlök, ett par bitar kronärtskocka jag hade kvar och några kaprisar och faktiskt en dutt på slutet av den rivna parmesanen blev det en otippad god sidorätt.

Dra gärna ett varv med svartpepparkvarnen över varje portion.
Njut!





Trevlig lördag/ Lena

onsdag 11 september 2013

Vegetarisk pastagratäng med kronärtskockor och kapris. Försvinnande gott


Nytt eget påhittat vegetarisk gratäng. Så gott så vi slickade faten nästan.
Sås på soltorkade tomater, färska tomater, marinerade kronärtskockor, stora kaprisar och lite annat gott.
Kan inte bli annat än en perfekt middag.
Stort plus att den var busenkel att göra också.
Vegetarisk vardagsmat på under en halvtimme alltså, vilket är ett nästan måste för vår middagsmat på vardagarna.

Såsen kanske inte ser så rolig ut men tro mig, det var den.










Ingredienser

6-7 soltorkade tomater klippt i små små bitar
2-3 färska tomater
2 dl grädde
2 msk grönsaks fond
1 bit mozzarella
5-6 bitar inlagd kronärtskocka
½ dl stora kaprisar
pasta till gratängen



Stek de soltorkade tomaterna i en panna och ha sedan i även de färska som skurits i mindre bitar.
Ha över grädden och låt sjuda tills den tjocknar lite.
Krydda med örtsalt och ha i fonden.
Koka under tiden pastan och lägg den i en ugnssäker form.
Slå över såsen.
Lägg i kapris och kronärtskockorna och toppa med bitar av mozzarella
Ställ in formen i ugnen på 175 grader tills osten smält, vilket tar ca 7 minuter.




Klart att servera.
Varsågoda, en försvinnande god vegetarisk vardagsrätt.

/ Trevlig onsdag. Lena

söndag 8 september 2013

vegetarisk vecka


Veckans utmaning blir en hel vegetarisk middag.
Vi försöker äta vegetariskt någon gång varje vecka, i bland blir det två.
Jag ska inte knussla med att jag dör lite av en råbiff eller en riktigt fin blodig oxfilé med en mustig hemkokt pepparsås till.
Och jag ska heller inte hymla med att jag gillar bönor, broccoli eller linser, så jag blev nog en dålig vegetarian.
Men det finns ju massa goda rätter i det vegetariska köket och denna vecka så blir det helt grönt är min förhoppning.
Några av dessa gamla godingar kommer säkert att lagas, men också några nya.
För att inspirera er bjuder jag på sju vegetariska rätter som är galet goda.
Vad sägs om en vegetarisk lasagne som mina tre tonåringar hellre vill ha en den vanliga.
En vegetarisk lasagne från himlen helt enkelt.

Eller denna sagolika Karl Johanssoppa

I våras gjorde jag en vårstrudel, kanske dax att göra en höstvariant.

En het butternut squash soppa är ju ett höstmåste


En rotsaksgratäng är en given rätt på en vegetarisk vecka
I inlägget här med lamm som jag tänkte byta ut mot vacker rödlök.







En vegetarisk italiensk pasta.
Med kronärtskockor, parmesan och ruccola. Blir inte mycket godare än så här!






måndag 2 september 2013

Helgomelett, med fetaost och kapris och fem middagsfavoriter


Till frukost, lunch eller efter jobbet.
Så himla enkelt, nyttigt, snabbt och gott! Som ett kinderägg och lite till.


Färsk spenat, kapris, rödlök.
Perfekt för den där köttfria dagen efter jobbet, eller som en enkel lunch eller i vårt fall som frukost.

Vi hade lite lax hemma så helt vegetarisk var inte vår lördagsfrukost.
Perfekt start på en lång skön ledig helg.

Jag lovade ju tidigare att bjuda på lite gamla maträtter till olika middagar.
Enkla recept som smakar mer, som är nyttiga och ganska lättlagade.
Den här kycklingen i ugn med parmaskinka eller bacon ( på bilden här med bacon) är en riktigt god uppskattad sån rätt.

Soppa är höstmat och den här krämiga hummersoppan passar till både fest och vardag då den är rätt enkel att laga. Hummern kan med lätthet bytas ut till en skål räkor som kanske är enklare att fixa fram till vardags.


En annan kanske lite mer arbetad fisksoppa är denna saffran och vitlöksdoftande fisksoppa.
Jag gör den i bland på en ledig dag och den är ljuvlig att äta även dagen efter, så gör en stor sats och vardagsnjut!





Potatis och köttfärsgratäng är en annan favorit hos oss som variation till lasagnen.

En till fisk och en riktigt snabb variant är denna lax i ugn med marinerad fetaost och tomater. Så gott och så snabbt och ja jag gör pulvermos i bland ;) men självklart kan man servera potatis, ris eller hemgjort mos till. Eller kanske bara sallad.




Nu ska vi fortsätta fira våra två troll som fyller fem år i dag.
Tårta, favoritmat och en helt ledig dag så här en måndag.

// Lena