söndag 10 november 2013

Play it Simple Lax och räkor med vitvinssås


I bland är det enklast och godast att inte krångla till det så mycket och bara köpa en fin bit fisk.
Ja men fisk är så svårt att laga ju och tar sån tid säger en del.
Inte alls, verkligen inte!
Lax kan sköta sig själv och kikar ni i menyn under fisk hittar ni massa goda enkla fiskrecept.
En trött fredagskväll efter föreläsningar, efter utbildningar, efter operationer, efter dagishämtningar, efter en hel veckas jobb vill man ha något gott, enkelt och nyttigt så är ju en färsk bit lax i ugn med lite salt och citronpeppar bara så rätt.
Toppa med lite färska pillade räkor.
Servera med pressad potatis så slipper man till och med skala potatisen då man skalet blir kvar i pressen.
Det svåra då skulle väl vara vitvinssåsen och det är inget biovetenskap det heller.
Köper man färdigskalade på burk så har man sparat än stund men å andra sidan kostar de lite mer.

Ingredienser
2 små schalottenlökar, finhackade
smör att steka i, ca 1 msk
3 dl grädde
3 dl vitt torrt vin ( matlagningsvin från vanlig affär går bra om man inte har vitt hemma)
2 dl vatten med en halv fiskbuljongtärning alternativt 3 msk fiskfond
salta efter smak, gärna örtsalt

Stek den hackade löken i smör så den blir mjuk men inte brun, bara genomskinlig.
Häll över fond och vin, alltså allt utom grädden
Koka så där lagom så det precis bubblar smått och reducera till hälften av vätskan är kvar.
Tillsätt sen grädden och låt sjuda upp och bli lite tjockare.

Ja sen är det bara att lägga på den fina fisken som skött sig själv i ugnen med salt och peppar ca 15 minuter och toppa med lite fina räkor, den pressade potatisen som slapp skalas och självklart såsen med lite gräslök klippt över sig.
Klart, en festmåltid på 25 minuter.
Trevlig söndag / Lena


1 kommentar: