onsdag 26 september 2012

Mer rotsaker; jordärtskockssoppa med parmesanchips



En kulen grå måndag passar det med en varm soppa när man kommer hem.
Jordärtskockor är en rotgrönsak som faktiskt är släkt med solrosen och som kallatssolrötter i Nordamerika och även för Jerusalemkronärtskocka.
Smaken är mild och lite söt och i hop med grädde och lite vitt vin så blir smaken fantastiskt.
Tillbehör som pilgrimsmussla, stekta kantareller, lite rostade rotsaks flingor eller parmesan är ljuvligt till.
Jag hade en fin bit parmesan i kylen och försökte mig på att göra fina chips.
Ni som följer bloggen vet ju att jag är bakanalfabet och resultatet av mina chips blev långt i från så vackra som kort jag ser på andra bloggar.
De flöt ut och blev fula helt enkelt, men otroligt goda i alla fall så de slank ner ändå trots sin fulhet.
Tillsammans med soppan blev resultatet fantastiskt och soppan kändes långt i från som en måndags vardagssoppa!






Ingredienser

½ kg skockor
2 potatisar
2-3 schalottenlökar
½ dl vitt vin
5 dl grönsaksbuljong
1½ dl grädde
salt & svartpeppar















Skala jordärtskockorna- det är det svåraste momentet då de är rätt knöliga!
Skala potatisen och koka sedan. Potatisen och skockorna har de olika tillagningstid, så antingen separat eller så får man ta upp skockorna före.
Hacka och bryn löken.
Lägg alltsammans i en mixer och mixa till slät konsistens.
Lägg i kastrull och späd med buljong, grädde och vin. Smaka av med salt och peppar.
Koka sakta i fem minuter.
Klart att njuta av.


Trevlig onsdag / Lena

2 kommentarer:

  1. Mmm soppa värmer gott nu när hösten har kommit..:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja och det är ju så himla gott också. OCH billig mat som grädde på moset.
      Löksoppor, svartrotssoppa, potatissoppa och gud vet allt gott som finns :)

      Radera