onsdag 30 maj 2012

Grillad citron & ört kyckling, gräddmessmörsås och färsk vitkålsallad!


Bland det godaste jag vet är den färska vitkålen som kommer nu. Bara så enkel att göra med olivolja, lite vinäger och så lite örtsalt och svartpeppar. Inget mer, inget mindre behövs alls.
Jag skulle kunna äta bara salladen och gör i bland så också.
Men resten av familjen vill ha mer mat än så.
Efter att vi var till parken Zoo en rätt regnig kall dag, men himla rolig med min pappa och alla tre söner. Så gjorde jag en helt enkel grillad kyckling som serverades med färsk potatis och gräddsås med messmör i.

Ingredienser kyckling

1 hel tinad kyckling
2 dl färska örter av blandat slag, basilika, rosmarin etc
2 lime
2-3 tsk örtsalt
100 g smör hyvlat smör i tunna skivor.
25 g smör att smälta
















Pressa ur saften från lime och blanda med nästan alla örter och 2 tsk salt.
Gör små hål under skinnet på pippin och peta in det hyvlade smöret.
Stoppa in lite av örterna och limejuicen i gumpen och lägg in de ursaftade liméskalen.
Gnid in kycklingen med örtsalt och de örter som är kvar.
Smält smöret och häll över den. Ha sedan in i ugnen på 200 grader, ta i bland ut den ur ugnen och skya. Eventuellt kan du behöva ha på lite mer vätska som vatten eller mer lime.
Ta ur då innertemperaturen är 80 grader.


















Servera med kokt potatis, gelé och denna krämiga gräddsås.

Ingredienser

3 dl grädde
1 tsk messmör
1 tsk salt
1 msk oxfond

Koka i hop så den reder sig och blir mer krämig, låt gärna stå och sjuda på svag värme så den precis bubblar, bara lite lite!
Så enkelt och så gott.

I parken zoo hade vi som sagt var en hel dag, trots vädret. En himla trevlig start på veckan.

Klappar något djur jag inte vet namnet på.

En liten apa ville följa med hem, men vi tyckte det räckte med småapor i vårt hem :)












Trevlig vecka ! Lena



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar