söndag 15 april 2012

Fläskkarré i lergryta med sirap och äppelsås


Låter som en konstig udda kombination, men attans vad gott det var!
Tur jag gjorde två bitar i samma lergryta så det räckte och blev kvar till matlåda.
Benfri fläskkarré är sån där himla god och bra mat, om den bara lagas rätt så den inte blir torr. Himla billigt och nyttig mat också, vilket är perfekt för många familjer.
Dessutom kan man variera den i oändlighet, den här varianten är ny för mig, men kommer lagas många fler gånger!

Ingredienser

1 kg fläskkarré -som lika bra borde kunna bytas mot vanlig skinkstek
3 dl koncentrerad äppeljuice
½ dl lönnsirap
2 gröna äpplen
2 gula lökar
1 paket färska champinjoner
2 valfria paprikor.
färsk eller malen ingefära, jag tog malen ca 3-4 tsk.
salt & Peppar.
1 oxbuljongstärning
Och en lergryta.

Ställ grytan i blöt ca 30 minuter.
Lägg ner köttet som du gnider in med salt, svartpeppar och ingefära.
Ha i grönsakerna och lös upp buljongen i juicen.
Slå över i grytan och ställ sedan in i kall ugn och vrid upp den till 100 grader
Efter en timme ställer jag upp ugnen till 200 grader och låter stå ca 1½ timme till.


Nej det är ingen " vacker" rätt så där i grytan, men åh vad den luktade gott och som sagt var ; Den var god!
Serverade den med kokt potatis och en sås gjord på en del av skyn som var kvar i grytan, reducerad med lite grädde.
Men man hade absolut kunnat bara ha skyn och skippat grädden om man vill hålla igen.

En perfekt rätt som sköter sig själv en dag man ändå är hemma och skrotar.
// Trevlig vecka. Lena

4 kommentarer:

  1. Har gjort denna gryta.Den blev så god.

    SvaraRadera
  2. Den blev jättejättegod tyckte hela familjen på två vuxna och två 8-åringar. Såsen blev ju fantastisk, jag redde skyn med lite mjöl, hällde i lite grädde och det blev väldigt bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. vad kul att ni gillade den. När man läser ingredienserna med sirap o äpple så låter det ju lite udda :)

      Radera