fredag 30 mars 2012

Påsk i Idre och Gulasch

Underbara svenska fjäll!





Överlycklig Carl i backen med mamma och Leo i bakgrunden.
Det här är förra årets bilder och snart är vi på gång igen.
Fantastisk vecka med min pappa, mina syskon med familjer och så vi då. Brukar landa på runt 20 personer och jo, det är en stor stuga vi behöver.
Den här fjälltraditionen har vi haft sen mina barn var små, tror första vintern var -99.
Då höll vi till i Lindvallen Sälen och stugan vi började med var av naturliga skäl mindre då antalet barn i släkten var färre än nu.

Förra året hyrde vi Glashuset.
men i år var den bokad den veckan vi ville ha så det blir en ny storstuga i Idre.
Spännande!


Leo leder i backen med moster Annika tätt bakom sig.












I fjällen äter man Gulasch!
Den här har jag bjudit på tidigare, men ni får den igen.
Ingredienser

1 kg oxkött (gärna högrev)
2 gula lökar
2 morot
2 palsternacka
2 bit rotselleri
3 paprikor
5 vitlöksklyftor (eller efter tycke)
4 msk paprikapulver
2 msk tomatpuré (skippade jag helt)
2 burk hela tomater
7 potatisar
1½ dl rödvin
1 liter oxbuljong el köttbuljong
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk stött kummin

Bryn köttet som du skurit i små bitar.
Hacka alla rotsaker och potatisen i mindre bitar och bryn, salta och krydda.
Hacka vitlöken och lägg i grytan. Rör ner de krossade tomaterna, vinet och buljongen.
Spar dock paprikan till slutet.
Låt allt sjuda ca 45 minuter innan du nu tar ner paprikan som du skurit i bitar.
Koka sakta tills köttet är riktigt mört och potatis och rotsakerna mjuka. Servera med en klick cremé fraiche och lite gott bröd.
Så förutom allt hackande i början sköter sig grytan perfekt själv och det bästa är att den är ännu godare uppvärmd dagen efter.

Ha en underbar helg och påsk och på återseende troligen efter Idre!
// Lena

1 kommentar: