söndag 4 september 2011

Hemgjord bearneisås





Så otroligt enkel och väldigt gott. När man väl är fast vill man aldrig mer ha köpvarianten.

*Tag 2 tsk torkad dragon.
4 st stycken finhackade charlottenlökar
10 hela vitpepparkorn
Lägg i en kastrull med ½ dl vitt vin
½ dl vit vitvinsvinäger
1 dl vatten
Koka tills du kokat bort ca en tredjedel av vätskan
Sila av och behåll vätskan.

*smält smör, ja riktigt smör och 500 mg!
ställ åt sidan att svalna av

*Gör ett vattenbad och ställ i en rostfri bunke- jag tog en lite mindre kastrull i vattenbadet- och vispa 5 äggulorna tills de skummar- jag tog en elvisp.
Sätt sedan äggen som alltså ligger i kastrullen/ bunken i vattenbadet och fortsätt vispa tills äggen är fingervarma.
Ställ åt sidan och vispa ner krydd och vinblandningen, som nu alltså bara består av vätska.
Droppvis har du nu i det smälta smöret medan du vispar, jag hade en elvisp och ställde bunken eller kastrullen på en disktrasa så att den inte gled.
Efter de första dropparna har du du i smöret nu som en stråle medan du vispar, lite meckigt men man hittar snabbt ett sätt.
Och så vispar du tills du fått en fluffig sås!
Smaka av med ev lite mer dragon, aningen salt och det är också gott med lite finklippt persilja i.
Servera!






Momentet med äggvispningen får ni inget kort på, det var ett moment för mycket att fota samtidigt. Nästa gång ska jag göra såsen när någon mer stor är hemma :)



De vanligaste "felen" man gör brukar vara att man antingen vispat äggen i vattenbadet så de blir för varma, äggen koagulera och man får en äggröra.
Eller så kan såsen skära sig, det beror på att man haft i för varmt smör.
Tänk dig bearnaisesås i mikron...i bland kan man rädda såsen med att vispa ner en isbit eller lite iskallt vatten.
Får du inte till det rätt så kan man trösta sig att smaken ändå är den samma, även om såsen inte blir så estetisk.

Smaklig måltid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar