söndag 31 juli 2011

Stompad potatis med Västerbotten ost och bacon, med helstekt grillad oxfilé i het marinad.




Efter en raid på vår lokala affär där de sålde ut fryst oxfilé för 169 kr /kg i början av sommar så finns det några filéer kvar att grilla.
Vi har gått igenom några recept nu men provar en ny marinad i dag efter att maken handlat massa heta kryddor och såser. Marinaden i dag bestod av
½ dl mörk rom
½ dl stark apelsinjuice
saften av 2 lime
1 dl olivolja
tre hackade vitlöksklyftor.
en matsked Tapatiosås
en matsked Original Death sås
(båda de här kan bytas ut mot exempelvis tabasco)
lite honung
salt och svartpeppar.
La ner filén redan i morse i marinaden då den var fryst så har den fått tina upp i marinaden.
Grillas på glödbädd med termometer till perfekta 65 grader.

Till denna ljuvliga bit kött gjorde jag potatisbakelser med Västerbottenost och bacon.
Kokar potatisen som vanligt och gör ett mos men med bitar i, stompar den helt enkelt och rör sedan ner ordentligt med riven Västerbottenost och stekt bacon i en röda med lite grädde och ett ägg.
I vanliga fall gör jag den här potatisen på bakpotatis och fyller då de urgröpta potatis skalen med potatis röran. Nu gjorde jag på färskpotatis och hade således inga skal.
Det blev potatisplättar helt enkelt, men man kan göra dem i små formar eller i muffinspapper.
Hade dem sedan i ugn ca 15 minuter på 225 grader så de får lite färg.

Köttet stektes på glödbädd till perfekta 65 grader och skivades sedan.
Sallad i dag blev åter bladspenat, tomater och krutonger.

Syster med familj kom över spontant och det blev en lyckad middag till sent på natten. Kommer sakna dessa sommarkvällar och bäddar in alla sommarminnen att ta fram när blåsten viner i höst.







1 kommentar: